Ιστορικό Μεγάλης Εβδομάδας

2025-04-10

Η υψηλότερη μορφή της Άνοιξης είναι μια Ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα. Γ. Σεφέρης

Η Μ. Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

  • Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο.
  • Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή. Η Κασσιανή ήταν (ποιήτρια, υμνογράφος και μελωδός) της εκκλησίας.
  • Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.
  • Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο,που (παρέθεσε κρυφά ο Ιησούς στου μαθητές του για το Πάσχα. Είναι το δείπνο πριν την προδοσία του Ιούδα όπου ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών του), στην προσευχή της Γεθσημανή όπου βιώνουμε την προσευχή του Ιησούς στο πατέρα του και τελικά στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.
  • Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
  • Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.
  • Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες συμβολίζοντας την ενότητα των λαών
  • Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για κάποιους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν εξαντλείται στη στέρηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών, καθώς μένουν μακριά από αλκοόλ και λάδι τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Αντίθετα, επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και λαδερών φαγητών (μόνο Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη).